Feb
1
to Mar 29

Prelungire Expozitie

  • Muzeul National de Arta al Romaniei (map)
  • Google Calendar ICS

anunt prelungire expo.jpg

Dragi prieteni, ne bucurăm să vă anunţăm că expozitia #Maitec - Lemn Aur Lumină se prelungește până pe 29 martie 2020.

Dacă nu i-aţi trecut încă pragul, mai sunt 2 luni în care o puteţi vizita la Muzeul Naţional de Artă al României.

Calea Victoriei 49 - 53, București

De miercuri pana duminica
Intre 10.00 si 18.00

Vă aşteptăm!


View Event →
Dec
5
6:00 PM18:00

Cafeneaua Critica

  • Muzeul National de Arta al Romaniei (map)
  • Google Calendar ICS

Joi 5 decembrie, Cafeneaua critică propune vizitarea marii expoziţii Maitec de la Muzeul Naţional de Artă al României – MNAR, din Palatul Regal, la Parterul Galeriei Naţionale, şi o discuţie despre expoziţie, la faţa locului.

Vernisată pe 31 octombrie 2019, deschisă pînă pe 31 ianuarie 2020, expoziţia #Maitec/ Sultana  & Ovidiu – Dana & Stephane/ Lemn Aur Lumină propune cea mai amplă reunire de lucrări ale marelui sculptor preponderent în lemn Ovidiu Maitec (1925-2007) şi ale marii pictoriţe Sultana Maitec (1926/1928-2016), precum şi lucrări recente ale duo-ului de artişti Dana (n. 1970) şi Stephane (n. 1957) Maitec (fiul Sultanei şi al lui Ovidiu), stabiliţi la Paris, fotografi de artă, aflaţi într-o spectaculoasă etapă de experimentare a Reflexiilor/ Reflections, de lucru cu lumina.


View Event →
Oct
31
to Jan 31

# M A I T E C - Lemn Aur Lumina

  • Muzeul National de Arta al Romaniei (map)
  • Google Calendar ICS

image.png

#Maitec - Lemn Aur Lumina
Muzeul National de Arta al Romaniei, la Palatul Regal, Calea Victoriei 49-53, in perioada 31 Octombrie 2019 - 31 Ianuarie 2020, de miercuri pana duminica intre orele 10h00 si 18h00.

Organizatori: Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și Centrul Cultural Expo Arte, MNaR și Asociația Maitec
Parteneri media: TVR 3, Radio România
Parteneri: Aktor, Proger Global Network
Curator: Irina Ungureanu


View Event →
Sep
26
to Sep 29

ART SAFARI

  • Palatul Oscar Maugsch (map)
  • Google Calendar ICS
image.png

Ovidiu si Sultana Maitec, Dana si Stephane Maitec prezenti la editia Art Safari 2019.


Ovidiu Maitec  (1925 – 2007), unul dintre cei mai importanți sculptori români după Brâncuși, este un reper incontenstabil pentru evoluția artei românești postbelice: a debutat nu în România, ci la Londra, în 1968, a avut alte patru expoziții în spațiul britanic, fiind susținut de doi galeriști și colecționari celebri din Marea Britanie: Jim Ede și Richard Demarco, grație cărora lucrări de Ovidiu Maitec se află azi la Tate Gallery, Kettle’s Yard Museum și în alte prestigioase colecții de artă internaționale. A participat de patru ori la Bienala de Artă de la Veneția, iar principala sa inovație tehnică – perforațiile ritmice în lemn – îi asigură un profil aparte în peisajul artei europene din ultima jumătate de veac. În timpul Revoluției din 1989, Ovidiu Maitec își va pierde o mare parte din operă, peste 70 de sculpturi, care vor arde într-un incendiu izbucnit în urma schimburilor de focuri din zona Televiziunii Române, unde își avea atelierul: un destin tragic care se va reflecta asupra ultimei perioade a vieții și a creației, pe care și-o va petrece între București și Paris.


Sultana Maitec (1928 – 2016) are un parcurs atipic printre pictorii români ai ultimei jumătăți de secol: optează, încă din anii ‘60, când realismul socialist era singura expresie validată de sistem, pentru pictura nonfigurativă în tehnica foiței de aur, ceea ce a însemnat o cale proprie de împotrivire și rezistență la imperativele ideologice ale perioadei. În plină „epocă de aur”, așadar, Sultana Maitec alegea chiar aurul ca material de lucru și, prin această opțiune, își salva opera de la orice interferență cu obligația, pentru un artist al acelei perioade, de a reprezenta o lume, în fond, imposibil de reprezentat.


Dana & Stephane Maitec sunt fotografi profesioniști și formează un duo artistic din 2002. Cu o remarcabilă carieră internațională în fotografia de portret, cu expoziții la Paris, Bruxelles, Amsterdam, Geneva sau Los Angeles, cu o îndelungată colaborare cu publicații celebre, între care Financial Times, cei doi artiști creează, în cea mai recentă serie de lucrări, Reflections, un nou gen artistic. La o primă vedere, cele mai noi lucrări ale lor pot părea similare picturii, sau, prin perfecta iluzie de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă un nou mod de a face fotografie, iar la originea lor se se află un joc fluid de reflexii folosind prisme, colaje și obiecte sculpturale din materiale reflectorizante. În aceste fotografii, inovația cromatică, reflexia, și volumetria au rolul predominant, fără nicio intervenție digitală ulterioară


View Event →